Αύξηση στα κόκκινα δάνεια το 1ο τρίμηνο του 2017

FAZ: Η Ελλάδα ξεπερνά τον Ρουβίκωνα των κόκκινων δανείων

Ενας μήνας με μόλις 16 εργάσιμες είναι ένας κακός μήνας για τις τράπεζες και την προσπάθειά τους να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια. Τέτοιος ήταν ο Απρίλιος που εξελίχθηκε σε μια άνιση μάχη από την πλευρά των τραπεζών μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, έπειτα από ένα δύσκολο 1ο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Καθημερινή, τα στοιχεία από τις τράπεζες δείχνουν ότι η τάση δημιουργίας νέων «κόκκινων» δανείων τον Απρίλιο επιδεινώθηκε, και στα 2 δισ. ευρώ νέων «κόκκινων» δανείων που είχαν δημιουργηθεί το πρώτο τρίμηνο, προστέθηκαν άλλα 500 εκατ. ευρώ περίπου. Ο Μάιος για τον οποίο δεν υπάρχουν ακόμη ασφαλή στοιχεία φαίνεται να είναι καλύτερος μήνας, αλλά το καθαρό αποτέλεσμα είναι αμφίβολο αν καταλήγει σε ουσιαστική αποκλιμάκωση.

Η αποτύπωση

Οι εξελίξεις δυσκολεύουν την προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν αποτελεσματικά τα «κόκκινα» δάνεια, κάτι που διαφάνηκε στα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Τα στοιχεία δείχνουν ότι παρά τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs) τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (Non Performing Loans – NPLs), δηλαδή αυτά που βρίσκονται σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες, σε αρκετές κατηγορίες αυξήθηκαν. Η διαφορά μεταξύ μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, των «πορτοκαλί» δηλαδή οφειλών, και μη εξυπηρετούμενων δανείων, των «κόκκινων» δηλαδή οφειλών, είναι ότι τα πρώτα περιλαμβάνουν και αυτά που έχουν ρυθμιστεί μία ή περισσότερες φορές και μένει να αποδειχθεί εάν θα συνεχίσουν να εξυπηρετούνται.

Η διαφορά είναι λεπτή, αλλά έχει υιοθετηθεί ως κανόνας από την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή μετά τη διαπίστωση ότι πολλές τράπεζες –όχι μόνο στην Ελλάδα– ρύθμιζαν ένα δάνειο και το μετέφεραν αυτόματα στο χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων για να εμφανίσουν καλύτερη εικόνα των επισφαλειών τους. Η πρακτική αυτή αποδείχθηκε βραχυπρόθεσμη, αφού πολύ σύντομα ο οφειλέτης βρισκόταν ξανά σε αδυναμία, αθετώντας και πάλι την υποχρέωσή του, με συνέπεια το δάνειο να ξανακοκκινίζει εκ νέου. Ετσι υιοθετήθηκε ως πιο αντιπροσωπευτική πρακτική η υποχρέωση μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων.

Δύο χρόνια «πορτοκαλί» ένα δάνειο για να θεωρηθεί «πράσινο»

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ένα δάνειο για να θεωρηθεί «πράσινο» θα πρέπει να παραμείνει στην «πορτοκαλί» περιοχή και να εξυπηρετείται κανονικά για δύο ολόκληρα χρόνια, προκειμένου να μεταφερθεί στο χαρτοφυλάκιο των εξυπηρετούμενων δανείων και να αποχαρακτηριστεί οριστικά από «κόκκινο».

Οι στόχοι των τραπεζών έως το 2019

Ο στόχος για μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 38%, δηλαδή κατά 40 δισ. ευρώ, έως τα τέλη του 2019, που έχει συμφωνηθεί με τον εποπτικό μηχανισμό SSM, παραμένει ισχυρός.

Σύμφωνα με την ΤτΕ έμφαση θα πρέπει να δοθεί:

• Στην προώθηση μακροπρόθεσμων λύσεων για τους δανειολήπτες. Το εύρος του στόχου που έχουν θέσει οι τράπεζες για την υιοθέτηση μακροπρόθεσμων λύσεων έως το 2019 διαμορφώνεται από 27% – 61% σε 15% – 19% που ήταν το 2016.

• Στην ανάληψη δικαστικών ενεργειών, όπως οι πλειστηριασμοί και οι ρευστοποιήσεις ακινήτων, κυρίως για τα δάνεια που είναι σε καθυστέρηση για πάνω από δύο χρόνια και δεν έχουν καταγγελθεί. Στόχος είναι το ποσοστό των μη καταγγελμένων δανείων να μειωθεί δραστικά από 6% – 26% σε 1% – 7% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και από 12% – 34% σε 2% – 24% για τις μεγάλες επιχειρήσεις.

• Στην προώθηση κοινών λύσεων ρυθμίσεων για τις μικρομεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Σε ό,τι αφορά τις μικρομεσαίες, τα δάνεια με κοινές λύσεις ρύθμισης θα πρέπει να αυξηθούν κατά 45% στα τέλη του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με τον Ιούνιο του 2016.

Διαβάστε επίσης: Eurobank: Έτοιμοι για χρηματοδότηση υγιών επιχειρήσεων

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ