Ευρωπαϊκή στήριξη του κρόκου Κοζάνης

Μανώλης Κεφαλογιάννης: Επιτακτική η ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής κρόκου μέσω καινοτόμων καλλιεργητικών συστημάτων

Ευρωπαϊκή στήριξη του κρόκου Κοζάνης

Ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητά την ενίσχυση των κροκοπαραγωγών της Κοζάνης που κατέχουν την πρώτη θέση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δεύτερη παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα ο κ . Κεφαλογιάννης καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παραθέσει αφενός τους τρόπους ενίσχυσης για τους κροκοπαραγωγούς της Κοζάνης κι αφετέρου τις κινήσεις της Επιτροπή προκειμένου να ενισχυθεί η καλλιέργεια και η διεθνής ανταγωνιστικότητα του κρόκου μέσω καινοτόμων καλλιεργητικών συστημάτων.

Αναλυτικά η ερώτηση:

«Το φυτό κρόκος ή saffron, Crocus sativus L. είναι γνωστό από την αρχαιότητα με αναφορές στην Ελληνική μυθολογία, ενώ στην αρχαία Κρήτη, το φυτό κρόκος καλλιεργείτο από τους Μινωίτες για τα χρυσόχρωμα στίγματα του υπέρου του, τα οποία και χρησιμοποιούσαν στη βαφική τέχνη, στη μαγειρική και ως φάρμακο.

Σήμερα, ο κρόκος είναι ένα από τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο εισόδημα και την απασχόληση των παραγωγών του. Η Ελλάδα και ειδικότερα η περιοχή της Κοζάνης, κατέχει τη δεύτερη θέση παγκοσμίως μετά το Ιράν στην παραγωγή κρόκου, με 5,7 τόνους ετησίως και την πρώτη θέση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες του FAO, ότι δείκτες DRC και SCB* δείχνουν ότι ο κρόκος αποτελεί προϊόν με ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα, ενώ υπάρχουν υψηλά περιθώρια εμπορίας δεδομένου ότι οι παραγωγοί λαμβάνουν λιγότερο από το 65% της τελικής τιμής του καταναλωτή.

Λαμβάνοντας υπόψη, τις σημαντικές ιδιότητες αυτού του προϊόντος και την υψηλή προστιθέμενη αξία του, είναι απαραίτητο να αναπτυχθεί η παραγωγή, η εξαγωγή και η εμπορία αυτής της πολύτιμης καλλιέργειας.

Ως εκ τούτου ερωτάται η Επιτροπή:

 • Πώς προτίθεται να ενισχύσει τους Ευρωπαίους και ειδικότερα τους Έλληνες κροκοπαραγωγούς της Κοζάνης, λόγω της αυξητικής τάσης της παγκόσμιας παραγωγής και εμπορίου του κρόκου;
 • Σχεδιάζει να ενισχύσει την ευρωπαϊκή παραγωγή κρόκου μέσω καινοτόμων καλλιεργητικών συστημάτων, καθιστώντας έτσι τον ευρωπαϊκό κρόκο ανταγωνιστικότερο, ποιοτικότερο, μειώνοντας το κόστος παραγωγής του και χρησιμοποιώντας βιώσιμες και αποδοτικότερες μεθόδους καλλιέργειας;».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ