Νέες τουρκικές προκλήσεις για την κυπριακή ΑΟΖ

Προκλητική ενέργεια οι κυπριακές έρευνες εντός του τεμαχίου 6 επιμένει η Τουρκία

Νέες τουρκικές προκλήσεις για την κυπριακή ΑΟΖ

Σε ακόμη μια προκλητική ενέργεια απέναντι στην Κύπρο προχώρησε η Τουρκία, ενόψει των ερευνών στο τεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ για υδρογονάνθρακες. Συγκεκριμένα, σε επιστολή του μόνιμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη Φεριντούν Σινιρλίογλου προς τον διεθνή οργανισμό, καταγγέλλεται ως «προκλητική» η ενέργεια της κυπριακής κυβέρνησης να παραχωρήσει άδεια για έρευνες στο τεμάχιο 6, με τον ισχυρισμό πως μέρος του βρίσκεται εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με βάση το πρόγραμμα οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Κορνήλιος Κορνηλίου, δήλωσε στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) πως τα όσα αναφέρονται στην επιστολή «είναι μια επανάληψη της πάγιας θέσης της Τουρκίας, την οποία βεβαίως απορρίπτουμε».

Προ ημερών η κυπριακή κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας «θα υλοποιηθούν με βάση το συμφωνημένο πρόγραμμα» που έχει υπογραφεί μεταξύ του κράτους και των εταιρειών που έχουν αδειοδοτηθεί στην ΑΟΖ της Κυπρου.

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος προέβη στη σχετική δήλωση με αφορμή δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία φαίνεται να μεθοδεύεται νέα διάσκεψη για το Κυπριακό πριν από το τέλος Ιουλίου για να «παγώσουν» οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι ο πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης επαναλαμβάνει με έμφαση πως ο εν εξελίξει διάλογος για επίλυση του Κυπριακού προβλήματος «δεν πρόκειται με κανέναν τρόπο να επηρεάσει την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ