Nanotexnology 2017: Ελληνοιαπωνική συνεργασία αιχμής

Nanotexnology 2017: Ελληνοιαπωνική συνεργασία αιχμής

Ανταλλαγή απόψεων και διερευνητικές επαφές για την προοπτική ανάπτυξης της συνεργασίας πάνω σε προηγμένες εφαρμογές των οργανικών και εκτυπωμένων ηλεκτρονικών και τη νανοτεχνολογία πραγματοποιήθηκε μεταξύ ελληνικών και ιαπωνικών επιχειρήσεων του κλάδου, στο πλαίσιο ημερίδας του «Nanotexnology 2017», στη Θεσσαλονίκη.

Με τη συμμετοχή 80 ιαπωνικών εταιριών

Στην ημερίδα συμμετείχαν ογδόντα ιαπωνικές εταιρίες-κολοσσοί, μέλη του Japec, του Ιαπωνικού Συνδέσμου Επιχειρήσεων Οργανικών Ηλεκτρονικών, με ετήσιο τζίρο συνολικά, ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων, ενώ ο ελληνικός αντίστοιχος σύνδεσμος επιχειρήσεων «HOPE-A» εκπροσωπεί περί τις τριανταπέντε επιχειρήσεις.

Οι δύο σύνδεσμοι υπέγραψαν πέρυσι συμφωνία συνεργασίας και έχουν ήδη γίνει τέσσερεις επαφές, ώστε να βρεθούν σημεία κοινού ενδιαφέροντος και προώθησης επενδύσεων στους συγκεκριμένους τομείς.

Ο πρόεδρος του JAPEC, καθηγητής, Τοσοχίντε Καμάτα, διευθυντής του κέντρου έρευνας εύκαμπτων ηλεκτρονικών, του ιαπωνικού Ινστιτούτου Προηγμένης Βιομηχανικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (AIST), εστίασε στις νέες τάσεις στα εύκαμπτα και τα εκτυπωμένα οργανικά ηλεκτρονικά και στις ποικίλες εφαρμογές που απαντώνται πλέον στη βιομηχανία της Ιαπωνίας.

Πλήθος εφαρμογών της νανοτεχνολογίας σε προϊόντα καθημερινής χρήσης

Ο κ. Καμάτα αναφέρθηκε σε πλήθος εφαρμογές, όπως, ρούχα με ενσωματωμένα ηλεκτρονικά, συσκευές καθημερινής χρήσης, εφαρμογές στη χημική βιομηχανία, στην κατασκευή πλαστικών και στην εκτύπωση, αισθητήρες, ηλιακές κυψέλες φωτισμού και ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών της άμεσης (direct) βιομηχανίας, που «πλέον, θα υπάρχει πάνω σε ένα φύλλο, επάνω μας σε μια συσκευή, σε κομμάτια φιλμ και χαρτιού».

Ο πρόεδρος του Japec, επεσήμανε ότι αυτή είναι μια «υψηλή αλλά και ακριβή τεχνολογία» και επεσήμανε τις προοπτικές που μπορούν να υπάρξουν μέσω της συνεργασίας, καθώς όπως είπε, σε κάθε αγορά υπάρχουν διαφορετικές κουλτούρες που αξίζει να διερευνηθούν, ώστε η τεχνολογία και τα προϊόντα της να προσαρμόζονται στις ανάγκες του καταναλωτή, του χρήστη, στις διάφορες περιοχές.

Επεσήμανε επίσης, ότι ζητούμενο είναι η ποιοτική προηγμένη τεχνολογία, αλλά είναι σημαντικό και το ανταγωνιστικό κόστος, το φθηνότερο κόστος παραγωγής

«Όσο υψηλότερη είναι η τεχνολογία, τόσο πιο κοστοβόρα» εξήγησε ο κ. Kamata και δεν έκρυψε το ενδιαφέρον του για τις εταιρείες που αναπτύσσονται στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη, ως «πύλη» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όπως χαρακτηριστικά είπε, «οι διαφορετικές κουλτούρες οδηγούν και σε διαφορετική τεχνολογική ανάπτυξη, αλλά πρέπει να εξεταστούν αναλυτικά οι ανταλλαγές στην τεχνογνωσία και η στενότερη συνεργασία».

«Πρέπει να δούμε αυτές τις διαφορετικές νοοτροπίες σε ότι αφορά τις προτιμήσεις, το στυλ, να δούμε πώς μπορούμε να προσαρμοστούμε και πώς μπορούμε να ανταποκριθούμε καλύτερα στις απαιτήσεις της κάθε αγοράς» τόνισε ο κ. Kamata.

«Κάνετε πολύ καλή δουλειά με τα OPV.s και τα νέου τύπου φωτοβολταϊκά» είπε ο κ. Kamata, μετά την συνάντηση με μέλη του HOPE-A, του Συνδέσμου Ελληνικών Εταιρειών Οργανικών Ηλεκτρονικών, ένα χρόνο σχεδόν μετά την υπογραφή της συμφωνίας συνεργασίας, ανάμεσα στους δύο συνδέσμους. Σημείωσε, ότι είναι ένα ενδιαφέρον πεδίο, που μπορεί να διερευνηθεί σε ότι αφορά τις προοπτικές του για βιομηχανικές εφαρμογές, ή εφαρμογές σε επίπεδο κατασκευών και κτιρίων.

Πλαίσιο συνεργασίας με Japec και Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ηλεκτρονικών

«Είχαμε επαφές και με τον Japec, όπως και με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ηλεκτρονικών (Organic Electronic Association) και διαμορφώσαμε το πλαίσιο συνεργασίας και τώρα βρισκόμαστε εδώ για να δούμε πώς θα κάνουμε τα επόμενα βήματα» δήλωσε ο διευθυντής του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης και πρόσθεσε:

«Ο προβληματισμός τους είναι η απόσταση, που είναι αρκετά μεγάλη, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον για το πώς μπορούμε να συνεργαστούμε με αμοιβαίο όφελος. Αυτοί έχουν το αντίθετο πρόβλημα από εμάς, αυτοί έχουν πολύ μεγάλες εταιρίες, εμείς έχουμε μικρές σχετικά εταιρίες, ενδιαφέρονται για κάποιες τεχνολογίες και θέλουν να πουλήσουν τελικά προϊόντα. Μας βλέπουν σαν μια πύλη στην Ευρώπη, αλλά βλέπουν και την απόσταση και κοιτάζουν ποιες ιαπωνικές εταιρίες δραστηριοποιούνται στην περιοχή και έχουν αντιπροσωπείες, ώστε να βρεθούν πεδία συνεργασίας».

Οι εξελίξεις στη νανοϊατρική, στο «Nanotexnology 2017»

Στο πλαίσιο του «Nanotexnology 2017» θα συζητηθούν επίσης οι τελευταίες εξελίξεις στον τομέα της νανοϊατρικής και προοπτική εφαρμογής της σε διάφορα πεδία, όπως στην αντιμετώπιση του καρκίνου, εκφυλιστικών νόσων και άλλων ασθενειών, παθήσεων της καρδιάς, αναγεννητική ιατρική, κ.ά.

Στις εξελίξεις στη νανοϊατρική, σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση παθήσεων των αρτηριών και της καρδιακής λειτουργίας, αναφέρθηκε, σε δηλώσεις της, η υπεύθυνη Νανοϊατρικής στο Εργαστήριο Νανοτεχνολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), καρδιολόγος, Βαρβάρα Καραγκιοζάκη, εστιάζοντας στις εργασίες του τμήματος της επάνω «στη στοχευόμενη μεταφορά φαρμάκων και θεραπεία των αθηρωματικών πλακών, που προκαλούν τις στενώσεις στις αρτηρίες».

Νανοσωματίδια στην υπηρεσία της ιατρικής

«Σκοπός είναι στοχευμένα τα νανοσωματίδια, διαστάσεων νανομέτρου, δηλαδή πολύ μικρού μεγέθους που δεν φαίνονται με γυμνό μάτι, να μπαίνουν στο τοίχωμα της αρτηρίας απελευθερώνοντας φάρμακα, τα οποία αντιμετωπίζουν τις φλεγμονές της αθηρωματικής πλάκας, ώστε να μειώνεται η πιθανότητα εμφράγματος και ο ασθενής να μην χρειάζεται να λαμβάνει από το στόμα φάρμακα, με όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες» δήλωσε η κ. Καραγκιοζάκη.

«Οι εφαρμογές στο εργαστήριο είναι ενθαρρυντικές, υπάρχουν ενδείξεις ασφάλειας και αποτελεσματικότητας και είμαστε έτοιμοι να περάσουμε στο στάδιο των κλινικών δοκιμών, που θα διαρκέσουν τουλάχιστον μια πενταετία» πρόσθεσε η κ. Καραγκιοζάκη και συμπλήρωσε: «Βελτιστοποιήσαμε επίσης τα στεντς, ώστε να έχουν καλύτερα αποτελέσματα και λιγότερες επιπλοκές».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ