Τραμπ «Aγοράστε αμερικανικά προϊόντα και προσλάβετε Αμερικανούς»

Αλλαγές στη χορήγηση βίζας φέρνει το νέο προεδρικό διάταγμα

Τραμπ: Φωτιά κι οργή που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί για τη Βόρεια Κορέα

Σε αλλαγές στο προσωρινό πρόγραμμα βίζας προχωρούν οι αρμόδιες ομοσπονδιακές υπηρεσίες στην Αμερική με το νέο προεδρικό διάταγμα που θα υπογράψει σήμερα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Οι αλλαγές αναφέρονται στην είσοδο εργαζομένων στις ΗΠΑ, με έμφαση στους υψηλά καταρτισμένους εργαζόμενους.

Τραμπ: «Aγοράστε αμερικανικά προϊόντα και προσλάβετε Αμερικανούς»

Δύο υψηλόβαθμοι Αμερικανοί αξιωματούχοι που ενημέρωσαν τους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο δήλωσαν ότι ο Τραμπ θα κάνει επίσης χρήση της αρχής «αγοράστε αμερικανικά προϊόντα και προσλάβετε Αμερικανούς» προκειμένου ν’ αλλάξουν οι πρακτικές προμηθειών στο αμερικανικό δημόσιο, προς την κατεύθυνση αύξησης των προμηθειών προϊόντων που παράγονται στις ΗΠΑ από τις ομοσπονδιακές αρχές.

Το νέο προεδρικό διάταγμα δρομολογεί μία νέα προσπάθεια του Τραμπ αναφορικά με το σλόγκαν της προεκλογικής του εκστρατείας «Πρώτα η Αμερική» καθώς συμπληρώνονται οι πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη των προεδρικών καθηκόντων του.

Η νέα αμερικανική κυβέρνηση δεν έχει να παρουσιάσει νομοθετικό έργο, ενώ από την άλλη μεριά, τα προεδρικά διατάγματα του Τραμπ δρομολογούν αλλαγές στην εφαρμοζόμενη ομοσπονδιακή νομοθεσία, προκειμένου να υποστηριχτεί η οικονομία των ΗΠΑ.

Αυστηρή εφαρμογή των νόμων για την είσοδο εργατικού δυναμικού στις ΗΠΑ

Το νέο προεδρικό διάταγμα θα καλεί «για την αυστηρή εφαρμογή όλης της νομοθεσίας που διέπει την είσοδο εργατικού δυναμικού από το εξωτερικό, προκειμένου να επιτευχθεί αύξηση των μισθών, αλλά και των θέσεων εργασίας για τους Αμερικανούς εργαζόμενους».

Στόχος η προστασία των Αμερικανών εργαζομένων

Το διάταγμα θα καλεί επίσης τα υπουργεία Εργασίας, Δικαιοσύνης, αλλά και Εσωτερικής Ασφάλειας, ν’ αναλάβουν δράση προκειμένου να εξαλείψουν τις «παραβάσεις και τη διαφθορά» στο μεταναστευτικό σύστημα των ΗΠΑ, ώστε να προστατευτούν οι Αμερικανοί εργαζόμενοι. Παράλληλα, το νέο διάταγμα θα καλεί τις αρμόδιες υπηρεσίες να προτείνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να διασφαλιστεί ότι οι βίζες τύπου H-1B απονέμονται σε υποψηφίους υψηλά καταρτισμένους, αλλά και με τις καλύτερες δυνατές οικονομικές απολαβές.

Ο παραπάνω αναφερόμενος τύπος βίζας, απονέμεται σε ξένους υπηκόους για την κάλυψη ειδικών θέσεων εργασίας, που απαιτούν υψηλή ακαδημαϊκή εκπαίδευση, ενώ η χορήγησή του γίνεται σε επιστήμονες, μηχανικούς, οι προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Η αμερικανική κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα σύστημα κλήρωσης προκειμένου να χορηγήσει 65.000 βίζες σε ετησίως, ενώ με άλλη κλήρωση διανέμει άλλες 20.000 βίζες σε μεταπτυχιακούς εργαζόμενους.

Οι εταιρίες από την πλευρά τους, υποστηρίζουν ότι αξιοποιούν τη βίζα H-1B προκειμένου να προσλάβουν ταλέντα. Ποσοστό μεγαλύτερο του 15% των εργαζόμενων του Facebook στις ΗΠΑ κατέχουν την αναφερόμενη βίζα προσωρινής εργασίας, σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters.

Έτσι, το νέο προεδρικό διάταγμα θα προβλέπει την αυστηρή τήρηση των νομικών προϋποθέσεων και διαδικασιών για την είσοδο εργαζομένων στις ΗΠΑ, ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτοί δεν εξελίσσονται σε χαμηλόμισθους εργαζόμενους, που στερούν θέσεις εργασίας, από Αμερικανούς εργαζόμενους.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ