Απομακρύνεται το ενδεχόμενο ενός σκληρού Brexit

Αναταράξεις για τη στερλίνα

Brexit

Οι πιθανότητες εξόδου της Βρετανίας από την ενιαία αγορά όταν ολοκληρωθούν οι συνομιλίες για το Brexit μειώθηκαν σε έναν βαθμό μετά τις εκλογές της περασμένης εβδομάδας, παρότι η λίρα ενδέχεται να υποχωρήσει περαιτέρω έναντι άλλων νομισμάτων, όπως διαπίστωσε δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

Πριν από τις εκλογές η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι αναμενόταν να σημειώσει σαρωτική νίκη–ένα αποτέλεσμα το οποίο οι δημοσκοπήσεις του Reuters προέβλεπαν ότι θα ήταν η καλύτερη δυνατή έκβαση τόσο για τη στερλίνα όσο και για τις διαπραγματεύσεις για το Brexit–αλλά όσο πλησίαζε η ημέρα διεξαγωγής των εκλογών τόσο έκλεινε η ψαλίδα στις δημοσκοπήσεις.

Τελικά οι Τόρις, το κόμμα της Μέι, απέτυχαν να εξασφαλίσουν πλειοψηφία στο κοινοβούλιο προκαλώντας εκκλήσεις για εγκατάλειψη του σχεδίου της εξόδου από την ενιαία αγορά και για μετάθεση της έναρξης των συνομιλιών για το Brexit.

Πολλοί νέοι ψηφοφόροι, εκ των οποίων κάποιοι είχαν ψηφίσει υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, στήριξαν τώρα το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα γκρεμίζοντας έτσι τις ελπίδες της Μέι για μια νίκη χωρίς αντίπαλο.

Η πιθανότητα ενός σκληρού Brexit έχει υποχωρήσει

Περίπου τα δύο τρίτα των οικονομολόγων που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση αυτή την εβδομάδα–33 από τους 49–απάντησαν ότι η πιθανότητα ενός σκληρού Brexit έχει υποχωρήσει. Τρεις είπαν ότι υποχώρησε σημαντικά, ενώ οκτώ ότι δεν υπάρχει διαφορά. Πέντε ερωτηθέντες απάντησαν ότι αυξήθηκε λίγο και κανένας ότι αυξήθηκε σημαντικά.

«Η πρωθυπουργός ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξει την στάση της και την προσέγγισή της στο Brexit έπειτα από το εκλογικό αποτέλεσμα», λέει ο Νικές Σαουζάνι της Lloyds Banking Group.

Δυο χρόνια περιθώριο για τη συμφωνία με την ΕΕ

Η Μέι έχει δύο χρόνια περιθώριο για να καταλήξει σε συμφωνία με την ΕΕ, αλλά έχει επανειλημμένως τονίσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις χωρίς την επίτευξη συμφωνίας, αν κριθεί απαραίτητο.

Αλλά τώρα ενδεχομένως να δυσκολευτεί περισσότερο να το πράξει.

«Η μειωμένη πλειοψηφία των Συντηρητικών σημαίνει ότι η εντολή για ένα σκληρό Brexit δεν υφίσταται πλέον», δήλωσε ο Τζορτζ Μπράουν της CBI.

Η ανησυχία για την μεταναστευτική ροή από άλλες χώρες μέλη της ΕΕ ήταν ένας σημαντικός λόγος πίσω από την απόφαση για έξοδο από την ΕΕ και η Μέι έχει ανακοινώσει ότι θα σεβαστεί αυτή την ανησυχία παγώνοντας την ελεύθερη μετακίνηση.

Αυτό σχεδόν βέβαια σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει ελεύθερη πρόσβαση των βρετανικών εταιρειών στην τεράστια ενιαία αγορά της ΕΕ, με πιθανό αποτέλεσμα την μείωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Απροετοίμαστοι για τις αλλαγές μετανάστευσης λόγω Brexit οι εργοδότες στη Βρετανία

Σχεδόν οι μισοί από τους εργοδότες στην Βρετανία είναι απροετοίμαστοι για τις σχεδιασθείσες αλλαγές της κυβέρνησης ως προς τους κανονισμούς μετανάστευσης μετά το Brexit, σύμφωνα με το αποτέλεσμα χθεσινής δημοσκόπησης της δεξαμενής σκέψεων Resolution Foundation.

Μια άλλη δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι η εμπιστοσύνη στις βρετανικές επιχειρήσεις μειώθηκε ραγδαία μετά τις εκλογές, ενώ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταναλωτές μείωσαν τις δαπάνες τους γα πρώτη φορά εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια τον περασμένο μήνα καθώς τα νοικοκυριά έγιναν πιο επιφυλακτικά.

Αναταράξεις για το βρετανικό νόμισμα

Έχοντας υποχωρήσει έως και 23% μετά το δημοψήφισμα πριν από σχεδόν έναν χρόνο φθάνοντας σε χαμηλο 31 ετών, κάτω από το 1,15 δολάριο τον Οκτώβριο, η στερλίνα τώρα συναλλάσσεται στο περίπου 1,266 δολάριο.

Την Παρασκευή, η λίρα υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών και 26 από τους 50 ερωτηθέντες απάντησαν ότι είναι πιθανό να υποχωρήσει και άλλο μέσα στους επόμενους λίγους μήνες. Δεκαπέντε απάντησαν ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή και εννέα προέβλεψαν ότι η στερλίνα να ανακτήσει κάποιες από τις απώλειές της.

«Με τις αγορές υπερβολικά αισιόδοξες για το ενδεχόμενο κυβέρνησης συνασπισμού υπό τους Τόρις, είναι πιθανές περαιτέρω μαζικές ρευστοποιήσεις της στερλίνας», λέει η Τζοάνα Ντέιβις του Fathom.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ