«Μεταξύ 50 και 60 δισ. ευρώ» κυμαίνεται ο λογαριασμός του Brexit, σύμφωνα με σχετικές δηώσεις του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταϊάνι.
Αντόνιο Ταϊάνι: Η βρετανική κυβέρνηση δεν είναι ρεαλίστρια. Είκοσι δισεκατομμύρια, είναι ψίχουλα
«Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές, αλλά η βρετανική κυβέρνηση δεν είναι ρεαλίστρια. Είκοσι δισεκατομμύρια, είναι ψίχουλα. Ο λογαριασμός διαμορφώνεται γύρω από τα 50 με 60 δισεκατομμύρια, αυτή είναι η πραγματικότητα», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εκπομπή BBC Newsnight, αναφερόμενος στο ποσό που προβάλλεται από το Λονδίνο.
«Το θέμα του λογαριασμού πρέπει να τεθεί στο τραπέζι. Θέλουμε πίσω τα λεφτά μας, ακριβώς όπως το έθετε η Μάργκαρετ Θάτσερ πριν από 30 ή 40 χρόνια».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επέκρινε επίσης της έλλειψη σαφήνειας εκ μέρους της βρετανικής πλευράς στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες για το Brexit:
«Θέλουμε να ξέρουμε τι θέλει το Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό είναι το πρόβλημα. Δεν είναι σαφές».
«Εμείς (οι 27) είμαστε ενωμένοι. Στην βρετανική πλευρά που είναι η ενότητα; Υπάρχουν τόσες διαφορετικές θέσεις! Αυτό είναι πολύ δύσκολο για εμάς να το καταλάβουμε», είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προβάλλοντας τη διάσταση απόψεων που χωρίζει στην κυβέρνηση της Τερέζα Μέι εκείνους που ευνοούν μία απότομη ρήξη των σχέσεων του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ενωση και εκείνους που ζητούν μεταβατική περίοδο.
Οι διαφωνίες αυτές επικρίθηκαν και από τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βάραντκαρ.
«Είναι αρκετά πολύπλοκο να διαπραγματεύεσαι όταν εκείνοι που θέλουν να αποχωρήσουν την ΕΕ δεν φαίνεται να συμφωνούν μεταξύ τους. Αυτό που επιθυμεί το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς τη μελλοντική σχέση δεν είναι ακόμη πολύ σαφές», δήλωσε ο Αντόνιο Ταϊάνι.
Όπως αναφέρει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι Βρυξέλλες θέτουν ως όρο τη διευθέτηση του θέματος των οικονομικών υποχρεώσεων του Λονδίνου, της τύχης των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και του καθεστώτος των ιρλανδικών συνόρων πριν την έναρξη διαπραγματεύσεων για τη μελλοντική εμπορική σχέση Ηνωμένου Βασιλείου-Ευρωπαϊκής Ενωσης.