Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία φοβούνται οι Βρυξέλλες

Η απουσία απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βρετανία ίσως θέσει σε κίνδυνο τις διαπραγματεύσεις για το Brexit

Το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία φοβούνται οι Βρυξέλλες

Για την τροπή που έχουν πάρει οι εξαιρετικά αμφίρροπες, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, βρετανικές εκλογές ανησυχεί η ΕΕ, φοβούμενη ένα σενάριο απουσίας απόλυτης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, που θα έχει αρνητικές συνέπειες στις διαπργματεύσεις για το Brexit, όποιος και αν είναι ο νικητής των βουλευτικών εκλογών.

Περισσότερο από τις ίδιες τις εκλογές, η πιθανότητα αποτυχίας των διαπραγματεύσεων του διαζυγίου είναι αυτό που προκαλεί την ιδιαίτερη ανησυχία των Βρυξελλών, όπου πολλοί εξακολουθούν να στοιχηματίζουν υπέρ της νίκης της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Έτοιμη για τις διαπραγματεύσεις του Brexit η Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μισέλ Μπαρνιέ προειδοποίησε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να διαπραγματευθεί μόλις αυτό γίνει δυνατόν. Ομως προειδοποίησε επίσης το Λονδίνο για τους κινδύνους που συνεπάγεται μία έξοδος χωρίς συμφωνία αποχώρησης ή χωρίς συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μετά το Brexit.

Μία σύγκρουση μετά την επίσημη έναρξη των διαπργματεύσεων δεν αποκλείεται, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) ευρωπαϊκή πηγή που δεν κατονομάζεται, παραδεχόμενη ότι ένα σενάριο «χωρίς συμφωνία» είναι πιθανό.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση, που ελπίζει σε έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 19 Ιουνίου, μόλις ένα δεκαήμερο μετά τις βουλευτικές εκλογές, επισήμως δεν έχει θέση για μία εκλογική αναμέτρηση που διεξάγεται σε ένα κράτος μέλος της.

Στην εκλογή ενός ισχυρού ηγέτη στις αυριανές βρετανικές εκλογές ελπίζουν οι Βρυξέλλες

Ομως, σύμφωνα με πολλές πηγές, οι Βρυξέλλες ελπίζουν ότι από την αυριανή ψηφοφορία θα προκύψει ένας ισχυρός ηγέτης, που θα διαθέτει μία ισχυρή εντολή για τα δύο χρόνια των ενταντικών διαπραγματεύσεων που θα ακολουθήσουν.

Η θέση αυτή μπορεί και να φάινεται παράδοξη. Αλλά, για τους αναλυτές, εάν η Τερέζα Μέι, για παράδειγμα, κατορθώσει να ενισχύσει την αδύναμη πλειοψηφία της, θα είναι λιγότερο ευάλωτη στους ευρωσκεπτικιστές του ίδιου του κόμματός της.

Γεγονός που θα μπορούσε να την αναγκάσει να κάνει υποχωρήσεις σε ακανθώδη θέματα όπως είναι «ο λογαριασμός» των 50 έως 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα κληθεί να πληρώσει στην Ενωση ή τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Στήθος με στήθος Συντηρητικοί και Εργατικοί στις τελευταίες δημοσκοπήσεις

Ομως οι τελευταίες δημοσκοπήσεις που φέρνουν το Συντηρητικό και το Εργατικό Κόμμα σχεδόν στήθος με στήθος αφήνουν ανοικτό το ενδεχόμενο κανένα από τα δύο κόμματα να μην είναι σε θέση να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία.

Στις Βρυξέλλες, ορισμένοι ανησυχούν για τους όλο και σκληρότερους τόνους που έχουν υιοθετηθεί στην Βρετανία για το Brexit κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ο ίδιος αρμόδιος υπουργός Ντέιβιντ Ντέιβις δεν διστάζει να επαναλαμβάνει ότι δεν τον φοβίζει η προοπτική απουσίας συμφωνίας εξόδου στο τέλος.

Τρέμει στην ιδέα μη επίτευξης συμφωνίας ο Μισέλ Μπαρνιέ

Ο Μισέλ Μπαρνιέ έχει απαντήσει ότι «δεν θέλει ούτε να διανοηθεί…μία κατάρρευση των διαπραγματεύσεων». «Θα συμβούλευα σε όλον τον κόσμο να εξηγήσει καλά ποιες θα είναι οι συνέπειες απουσίας συμφωνίας», είπε.

Σύμφωνα με τον Άντριου Νταφ, αναλυτή του European Policy Centre των Βρυξελλών, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ενωση διατρέχουν τον κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωπα με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις, πράγμα που θα αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Ενωση να προσφύγει σε ένα plan B.

«Εάν συνεχίσουμε έτσι, οι διαπραγματεύσεις είναι πιθανόν να αποτύχουν», αναφέρει σε μελέτη του τονίζει ο Άντριου Νταφ

Σύμφωνα με ευρωπαίο διπλωμάτη με μεγάλη πείρα στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, είναι αδύνατον για την Ευρωπαϊκή Ενωση να προβλέψει την στρατηγική του Ηνωμένου Βασιλείου όσο η βρετανική αντιπροσωπεία δεν έχει προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

«Ολοι βρίσκονται σε αναμονή», δηλώνει η Αμαντίν Κρεσπί, του Institut d’ Etudes Europeennes του Universite Libre των Βρυξελλών, η οποία θεωρεί ότι, σε περίπτωση νίκης της Τερέζα Μέι, «η ρητορική του “σκληρού Brexit” μπορεί να είναι παρακινδυνευμένη. «Εάν είναι υπερβολικά αδιάλλακτη, θα της το προσάψουν, διότι ενδεχομένως να είναι υποχρεωμένη να κάνει υποχωρήσεις σε ορισμένα σημεία».

Και, εάν επικρατήσει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Τζέρεμι Κόρμπιν, η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο αβέβαιη

«Εάν επικρατούσε, θα ήταν ενδιαφέρον, διότι αυτό θα μπέρδευε τελείως την κατάσταση», λέει η Αμαντίν Κρεσπίο, αν και ο Κόρμπιν έχει δεσμευθεί να σεβασθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Εν αναμονή του εκλογικού αποτελέσματος , η ΕυρωπαΪκή Ενωση προβάλλει την εικόνα της ενότητας και διακηρύσσει ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit δεν θα την αποσπάσουν από την επιδίωξή της να ανακάμψει έπειτα από χρόνια κρίσης και ανόδου του ευρωσκεπτικισμού.

Ο Μάρτιν Σελμάιρ, στενός συνεργάτης του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, δήλωνε ακόμη πρόσφατα ότι ο πρόδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν θα αφιερώνει παρά μισή ώρα την εβδομάδα στο Brexit.

Η εκλογή του Εμανουέλ Μακρόν, ενός πολύ φιλοευρωπαίου προέδρου έχει δώσει νέα ώθηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την στιγμή μάλιστα που οι Ευρωπαίοι έχουν να αντιμετωπίσουν στην άλλη ακτή του Ατλαντικού έναν εταίρο σαν τον Ντόναλντ Τραμπ.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ