Ελληνικός Χρυσός: Αναβολή εγκαινίων στην Ολυμπιάδα μέχρι νεοτέρας

Πάνος Καμμένος: Η εταιρεία να σεβαστεί πλήρως τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές

Έκδοση αδειών για τις Σκουριές ζητά η «Ελληνικός Χρυσός»

Αναβολή μέχρι νεοτέρας στα εγκαίνια των μεταλλευτικών εγκαταστάσεων στην Ολυμπιάδα αποφάσισαν οι διοικήσεις της Eldorado Gοld και της Ελληνικός Χρυσός. Τα εγκαίνια είχαν προγραμματιστεί για την Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου του 2017.

Η απόφαση έρχεται έπειτα από τις πρόσφατες εξελίξεις στο μέτωπο της επένδυσης της Eldorado Gold στη Χαλκιδική. Συγκεκριμένα, όπως τόνισε μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη ο Πρόεδρος και CEO της Eldorado Gold, George Burns η εταιρία δεν έχει λάβει ακόμα επίσημη ανακοίνωση περί διαιτησίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον κ.Burns και οι άδειες που έχει αιτηθεί η εταιρεία δεν έχουν εκδοθεί. Από την πλευρά του το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε Δελτίο Τύπου, που εξέδωσε, υπογράμμιζε την πρόθεσή του να εκκινήσει την διαδικασία της διαιτησίας έως το τέλος Αυγούστου.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης ότι οι εκκρεμείς αδειοδοτήσεις για το έργο της Ολυμπιάδας ολοκληρώνονται ενώ οι αδειοδοτήσεις για το έργο των Σκουριών, παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Εξάλλου, με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων στα Μεταλλεία Κασσάνδρας απαιτεί την άμεση σχετική ενημέρωσή του από το υπουργείο Ενέργειας, σχετικά με τις προθέσεις του και διαμηνύει ότι οι εργαζόμενοι σκοπεύουν να ξεκινήσουν νέο γύρο κινητοποιήσεων, «προκειμένου να διασφαλίσουμε τις θέσεις εργασίας μας και την συνέχιση του πλήρως περιβαλλοντικά αδειοδοτημένου έργου μας, το οποίο έχει επικυρωθεί από πληθώρα δικαστικών αποφάσεων ως ωφέλιμο για την τοπική κοινωνία και εθνική οικονομία».

Πάνος Καμμένος: Η εταιρεία να σεβαστεί πλήρως τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εθνικής Αμύνης, νωρίτερα κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, είχε δηλώσει ότι με τον τρόπο που σχεδιάζεται η εξόρυξη προαναγγέλλεται τεράστια οικολογική καταστροφή, ενώ υπαινίχθηκε ιδιότυπες οικονομικές σχέσεις εντός του ομίλου. Κάλεσε δε την εταιρεία να σεβαστεί πλήρως τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές.

Από την πλευρά της η εταιρεία Ελληνικός Χρυσός «επιφυλάσσεται κάθε νόμιμου δικαιώματός της» προκειμένου να απαντήσει στις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου, όπως δήλωσε στη συνέχεια στον ΣΚΑΪ ο διευθύνων σύμβουλος, Δημήτρης Δημητριάδης.
«Είναι πάρα πολύ βαριές αυτές οι δηλώσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι είναι απαράδεκτο να εκστομίζονται τέτοιες καταγγελίες τη στιγμή που η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια στην «ασθμαίνουσα ελληνική οικονομία».
Αναφερόμενος δε στο σχόλιο του κ. Καμμένου για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της εξόρυξης στην Κασσάνδρα, ο κ. Δημητριάδης υπενθύμισε στον κυβερνητικό εταίρο ότι η Ελληνικός Χρυσός έχει δικαιωθεί σε 16 περιπτώσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τις περιβαλλοντικές μελέτες της.

Ο κ. Δημητριάδης απέφυγε να πει εάν η εταιρεία θα δώσει πολιτική διάσταση στην υπόθεση, προσφεύγοντας ακόμα και στον πρωθυπουργό.

Διευκρίνισε πάντως ότι οι δηλώσεις Καμμένου είναι ξεχωριστές από τη διαδικασία της διαιτησίας που έχει εκκινήσει το ελληνικό Δημόσιο απέναντι στην Ελληνικός Χρυσός.

Διαβάστε επίσης: Καμμένος: Θα πάμε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τέλους

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ