Μην ξεχνάς τη Σαλαμίνα!

«Εδώ, δεν είναι ούτε Γλυφάδα ούτε Βουλιαγμένη ούτε Βούλα. Εδώ είναι Σαλαμύκονος!»

«Απαγορεύεται η κολύμβηση στις ακτές της Αττικής»

Στη Σαλαμίνα δε χρειάζεται να ξεκινήσουν οι έρευνες για τους υδρογονάνθρακες! Να, έτσι κάνουμε μέχρι την παραλία κι απολαμβάνουμε τη βουτιά μας στο παχύρευστο μαζούτ. Είμαι γέννημα θρέμμα του νησιού και διατηρώ ένα μικρό ταβερνάκι στην παραλία στα Σελήνια. Σας γράφω γιατίεδώ και λίγες μέρες στη Σαλαμίνα έχει αλλάξει η ζωή μας. Και δυστυχώς δε μπορώ να σας πω ότι άλλαξε για το καλύτερο.

«Εδώ, δεν είναι ούτε  Γλυφάδα ούτε Βουλιαγμένη ούτε Βούλα. Εδώ είναι Σαλαμύκονος!»

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης η δουλειά στο μαγαζί είχε πέσει κατακόρυφα. Βλέπετε εδώ στη Σαλαμίνα ζουν άνθρωποι με περιορισμένο βαλάντιο. Άνθρωποι μεροκαματιάρηδες που με κόπους μια ολάκερης ζωής έχτισαν ένα εξοχικό σπιτάκι για να κάνουν τις διακοπές με τη φαμίλια τους. Εδώ, δεν είναι ούτε  Γλυφάδα ούτε Βουλιαγμένη ούτε Βούλα. Εδώ είναι Σαλαμύκονος! Είναι μια λαϊκή περιοχή! Ένας φτωχικός παράδεισος για τα μπάνια του λαού. Εδώ, τους ανθρώπους η φτώχεια της κρίσης τους έχει εξοντώσει. Όμως, δεν το βάζουν κάτω.

Αυτά σκεφτόμουν για καιρό κι αποφάσισα ν΄αλλάξω κάτι στο μαγαζί μου, να πάρω την τύχη στα χέρια μου, μπας και κατορθώσω να το σώσω από το λουκέτο. Ποτέ δεν είχα τις ακριβές τιμές. Από τον πατέρα μου είχα μάθει, γιατί για οικογενειακή επιχείρηση 40 χρόνων πρόκειται, πως αν σέβεσαι το στομάχι και την τσέπη του πελάτη, αυτός θα ‘ρθει και θα ξανάρθει! Έβαλα λοιπόν κι εγώ μενού στο μαγαζί κι έριξα τις τιμές στα 13 ευρώ το άτομο, όσο φάει κι όσο πιει! Κράτησα σταθερή την ποιότητά μου κι ως δια μαγείας ο φτωχός, πλην τίμιος κοσμάκης της Σαλαμίνας, ξανάρχισε να ‘ρχεται στο μαγαζάκι μου.

«Το παράδειγμά μου το ακολούθησαν κι άλλα μαγαζιά! Κι ήταν το καλοκαίρι γεμάτα από κόσμο τα Σελήνια!»

Η σεζόν μας πήγε καλά! Με τις ξαπλώστρες, μάλιστα, που βάλαμε για καφεδάκι στην παραλία, το σώσαμε το ταβερνάκι. Το παράδειγμά μου το ακολούθησαν κι άλλα μαγαζιά! Κι ήταν το καλοκαίρι γεμάτα από κόσμο τα Σελήνια! Όπως τότε! Παλιά, που ο κόσμος είχε πιο πολλά λεφτάκια, αλλά στη Σαλαμίνα ερχόταν κι ας πήγαινε κι αλλού διακοπές, γιατί την αγαπούσε!

Όμως, δυστυχώς όπως όλα τα καλά πράγματα στη ζωή, αυτό το καλοκαιρινό θαύμα δεν κράτησε για πολύ! Ένα σαπιοκάραβο για πολύ καιρό αραγμένο στην περιοχή βούλιαξε και η θάλασσα γέμισε από το καύσιμο που ‘χε στις δεξαμενές του. Η οικολογική καταστροφή είναι τεράστια και η πετρελαιοκηλίδα φτάνει από τα Σελήνια μέχρι την Κυνοσούρα. Στην παραλία μας η κατάσταση είναι τραγική. Η δυσωδία αφόρητη και κανείς δεν κάθεται ούτε λεπτό στα παραλιακά μαγαζάκια. Για μπάνιο, βέβαια, ούτε λόγος! Για την οικονομική καταστροφή, δε, στα μαγαζιά της περιοχής! Άστα βράστα! Για φούντο ήμασταν, τώρα θα πάμε άπατοι!

«Ποιος ξέρει αν μέχρι του χρόνου το θαλασσάκι μας θα είναι πάλι καθαρό για να μπορούμε να το χαρούμε;»

Όπως μας διαβεβαίωσαν οι τοπικές αρχές εδώ στο νησί, η πλοιοκτήτρια εταιρεία έχει αναλάβει την απορρύπανση κι όχι μία, αλλά δύο εταιρείες έχουν καταπιαστεί με τον καθαρισμό θάλασσας και ακτών. Όμως, θα χρειαστεί πολύ χρόνος. Ποιος ξέρει αν μέχρι του χρόνου το θαλασσάκι μας θα είναι πάλι καθαρό για να μπορούμε να το χαρούμε; Γι΄αυτό σας έστειλα αυτό το μέιλ αγαπητό mikromeseos.gr. Σας απευθύνομαι σαν μικρομεσαίος επιχειρηματίας, αλλά κυρίως σαν άνθρωπος. Όχι μόνο σαν Σαλαμινιώτης, αλλά πρώτα απ’ όλα σαν Έλληνας σάς ζητώ να προσέξουμε το περιβάλλον μας! Η φύση δε μας ανήκει, είναι δανεική κι όταν φύγουμε απ’ αυτόν τον μάταιο τούτο κόσμο οφείλουμε να την επιστρέψουμε, τουλάχιστον στην κατάσταση που την πήραμε κι εμείς από τους γονείς μας.

«Η Σαλαμίνα δε θα γίνει ποτέ Μύκονος ή Σαντορίνη ή Ρόδος ή Κρήτη, η Χαλκιδική»

Συνάδελφοί μου επιχειρηματίες, μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι! Συγκάτοικοί μου σ’ αυτή τη χώρα, η Σαλαμίνα δε θα γίνει ποτέ Μύκονος ή Σαντορίνη ή Ρόδος ή Κρήτη, η Χαλκιδική. Αλλά, ένα ατύχημα, μια απερισκεψία, μια ανεύθυνη επιχειρηματική δραστηριότητα ή η απλή καθημερινή αδιαφορία όλων μας φτάνουν για να μετατρέψουν αυτά τα τουριστικά διαμάντια της χώρας μας σε κάτι χειρότερο από ό,τι σκέφτεστε στο μυαλό σας για τη Σαλαμίνα.

Όμως, αυτό το νησί είναι ο τόπος μου και τον αγαπώ. Νιώθω πως, παρά την αγάπη μου, με την αδιαφορία μου τον άφησα να καταστραφεί. Αν κι εσείς αγαπάτε τον τόπο σας λιγάκι, μην κάνετε το ίδιο λάθος που έκανα κι εγώ.  Μη λέτε δε “βαριέσαι βρε αδερφέ”!  Μην αδιαφορείτε για τον περιβάλλον! Μην αφήνετε, μην επιτρέπετε σε κανέναν να καταστρέφει την πατρίδα μας. Ας γίνει η Σαλαμίνα η αφορμή να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας.

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ