Brexit: Ευρωπαϊκή χείρα βοηθείας προς την Τερέζα Μέι

Brexit: Ευρωπαϊκή χείρα βοηθείας προς την Τερέζα Μέι

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ετοιμάζονται να κάνουν μία κίνηση προς την πρωθυπουργό Τερέζα Μέι, που αντιμετωπίζει πιέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο για να εξασφαλίσει πρόοδο στις διαπραγματεύσεις για το Brexit κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ελλειπής πρόοδος σε 3 σημαντικά ζητήματα του Brexit

Εκτός απροόπτου θα επιβεβαιώσουν την έλλειψη «επαρκούς προόδου» στις διαπραγματεύσεις του διαζυγίου, που ξεκίνησαν τον Ιούνιο, επί τριών θεμάτων που θεωρούνται σημαντικά από την Ευρωπαϊκή Ενωση: τα δικαιώματα των ευρωπαίων πολιτών που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο και των βρετανών πολιτών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα ιρλανδικά σύνορα και η οικονομική διευθέτηση.

«Θα εξετάσουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι συνομιλίες και δεν νομίζω ότι θα υπάρξει κάποιο θαύμα» για την απεμπλοκή τους, δήλωσε το πρωί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Οι ηγέτες των 27 αναμένεται λοιπόν να επιβεβαιώσουν ότι αρνούνται να αρχίσουν σε αυτό το στάδιο διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση της μελλοντικής εμπορικής σχέσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου, διαπραγματεύσεις που το Λονδίνο θέλει να επισπεύσει.

Έναρξη προπαρασκευαστικών συνομιλιών

Ομως θα προτείνουν την έναρξη εσωτερικών «προπαρασκευαστικών συνομιλιών» για την μελλοντική τους σχέση και μία μεταβατική φάση μετά την επίσημη ημερομηνία του Brexit, στις 29 Μαρτίου 2019, που ζητεί η Τερέζα Μέι, σύμφωνα με το σχέδιο των συμπερασμάτων που έχει στην κατοχή του το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP).

Αυτό θα επιτρέψει να κερδηθεί χρόνος, σύμφωνα με ευρωπαϊκή πηγή. «Η ιδέα είναι οι ηγέτες να είναι έτοιμοι να αποφασίσουν τον Δεκέμβριο την έναρξη συνομιλιών (για τη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων) , εάν υποτεθεί ότι θα έχει μέχρι τότε διαπιστωθεί ικανή πρόοδος ως προς την πρώτη φάση.

«Ολα τα κράτη είναι πιστά συντεταγμένα πίσω από τον Μισέλ Μπαρνιέ», τον επικεφαλής ευρωπαίο διαπραγματευτή, διαβεβαίωσε ο αυστριακός καγκελάριος Κρίστιαν Κερν θέλοντας να υπογραμμίσει την ενότητα των 27 για το θέμα.

Μέρκελ: Δεν υπάρχουν ενδείξεις για επαπειλούμενη αποτυχία των συνομιλιών

Καθώς οι διαπραγματεύσεις του διαζυγίου συνεχίζονται χωρίς πρόοδο, αυξάνεται η ανησυχία για την περίπτωση ολοκλήρωσής τους χωρίς συμφωνία αποχώρησης. Ομως η καγκελάριος της Γερμανίας θέλησε να εμφανισθεί καθησυχαστική απέναντι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο λέγοντας ότι «δεν υπάρχουν ενδείξεις» για επαπειλούμενη αποτυχία των συνομιλιών.

«Αντίθετα με αυτά που γράφονται καμιά φορά στον βρετανικό Τύπο, η διαδικασία προχωρεί βήμα-βήμα», σχολίασε η Μέρκελ. «Το αν θα παραταθεί για άλλες δύο ή τρεις εβδομάδες δεν μας εμποδίζει να εργασθούμε σκληρά για να φθάσουμε στη δεύτερη φάση», δηλαδή τις συνομιλίες επί των μελλοντικών εμπορικών σχέσεων.

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συναντήθηκε νωρίς το πρωί σήμερα με την Τερέζα Μέι, η οποία δεν θα συμμετάσχει στις σημερινές εργασίες της ευρωπαϊκής συνόδου.

Περισσότερο συγκεκριμένες προτάσεις ζήτησε ο Ντόναλντ Τουσκ από τους Βρετανούς

Ο Ντόναλντ Τουσκ παρέπεμψε στην ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου την απόφαση για το πέρασμα στην επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων του Brexit, υπό τον όρο ότι θα υπάρξουν «περισσότερο συγκεκριμένες» προτάσεις εκ μέρους των Βρετανών.

Η Τερέζα Μέι «ελπίζει ότι στο επόμενο διάστημα θα μπορέσουμε να φθάσουμε σε νέες αποφάσεις, αλλά δεν έκανε νέες προτάσεις. Αλλωστε δεν το περίμενα. Αυτό θα γίνει πιο συγκεκριμένο στην πορεία προς την ευρωπαϊκή σύνοδο του Δεκεμβρίου», δήλωσε ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε, ενώ η λιθουανή ομόλογός του Ντάλια Γκριμπραουσκάιτε ζήτησε να γίνουν «πραγματικές διαπραγματεύσεις και όχι ρητορική στα μέσα ενημέρωσης».

   

  Θέλεις να διαβάζεις άρθρα σαν το παραπάνω

  Βάλε το e-mail σου και κάνε click για να λαμβάνεις αποκλειστική ενημέρωση!

   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ