Οι εκλογικές ατασθαλίες που παρατηρήθηκαν στο τουρκικό δημοψήφισμα θα μπορούσαν να έχουν μεταβάλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, δήλωσε ο Αλεφ Κόρουν, αυστριακός βουλευτής, μέλος της αποστολής παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στο ραδιοφωνικό δίκτυο ORF.
Περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ψήφοι χειραγωγήθηκαν
«Υπάρχουν υποψίες ότι περισσότερες από 2,5 εκατομμύρια ψήφοι χειραγωγήθηκαν. Πρόκειται για το γεγονός ότι ο (εκλογικός) νόμος επιτρέπει μόνο επίσημους φακέλους. Ωστόσο, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο αποφάσισε, αντίθετα από τον νόμο, ότι φάκελοι χωρίς επίσημη σφραγίδα θα γίνουν δεκτοί», εξήγησε ο Κόρουν σύμφωνα με το Reuters.
Έγκυρα και τα μη σφραγισμένα ψηφοδέλτια
Συγκεκριμένα, μια απόφαση της τελευταίας στιγμής που έλαβε το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας να επιτρέψει την καταμέτρηση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων στο δημοψήφισμα που διεξήχθη την Κυριακή αντιβαίνει σαφώς στον νόμο, εμπόδισε την τήρηση κανονικών αρχείων και μπορεί να επηρέασε τα αποτελέσματα, ανέφερε η ένωση δικηγορικών συλλόγων της χώρας.
«Με αυτή την παράνομη απόφαση τα συμβούλια στις κάλπες (οι αξιωματούχοι στα εκλογικά τμήματα) παραπλανήθηκαν ώστε να πιστέψουν πως η χρήση μη σφραγισμένων ψηφοδελτίων ήταν σωστή», αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ένωσης Τουρκικών Δικηγορικών Συλλόγων (TBB) που εκδόθηκε αργά τη Δευτέρα.
«Η ανακοίνωση του ΥSK (του εκλογικού συμβουλίου), που αντιβαίνει σαφώς στον νόμο, οδήγησε σε παρατυπίες και στην παρεμπόδιση της τήρησης αρχείων που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τις παρατυπίες», αναφέρεται στην ανακοίνωση, όπου προστίθεται πως η TBB αναμένει τώρα από το YSK να αντιληφθεί τις συνταγματικές ευθύνες του κατά την εξέταση των προσφυγών (που θα κατατεθούν κατά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος) αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Το δημοψήφισμα νομιμοποίησε την καταστροφή της δημοκρατίας
Η μικρής διαφοράς νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πρόσφατο δημοψήφισμα στην Τουρκιά «νομιμοποιεί» την καταστροφή των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη γειτονική ώρα, αναφέρει με άρθρο – άποψή του ο Guardian.
Η αγγλική εφημερίδα κάνει λόγο για «ολοκλήρωση της στροφής της Τουρκίας στην απολυταρχία» και ότι «το δημοκρατικό σύστημα ελέγχων και ισορροπιών πρόκειται να συνθλιβεί». Μάλιστα, κάνει λόγο για ένα κράτος που «παραμένει βαθιά διχασμένο, μεταξύ εκείνων που υποστηρίζουν την πολιτική κληρονομιά του Ατατούρκ και εκείνων που θέλουν να την προσπεράσουν, μεταξύ υποστηρικτών ενός κοσμικού συστήματος και των συντηρητικών ισλαμικών αξιών, μεταξύ Κούρδων και Τούρκων εθνικιστών, μεταξύ των κάποτε κυρίαρχων στρατιωτικών δομών και τις νέων ελίτ του AKP», στοιχεία που «αναμένεται να τροφοδοτήσουν ακόμα περισσότερες εντάσεις».
Στην σκιά της πολιτικής καταστολής το Δημοψήφισμα
Επίσης, αναφέρεται στον τρόπο που διενεργήθηκε το δημοψήφισμα, το οποίο έλαβε χώρα «στη σκιά μίας πολιτικής καταστολής, που έφτασε σε θεαματικά επίπεδα, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του περασμένου χρόνου -με χιλιάδες ανθρώπους να πηγαίνουν στη φυλακή, αρκετούς δημοσιογράφους να εξορίζονται ή να τίθενται στο περιθώριο και δεκάδες χιλιάδες από δημόσιους υπαλλήλους, εκπαιδευτικούς και δικαστικούς λειτουργούς να απολύονται. Στοιχεία που βοήθησαν ελάχιστα στο να νομιμοποιηθούν οι αλλαγές που προωθούσε ο Ερντογάν».
Μάλιστα, ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας κατηγορείται ότι «οδηγεί τη χώρα του στην πόλωση, σκορπώντας τον τρόμο μέσω μακροσκελών εκκαθαρίσεων, κυνηγητού των αντιφρονούντων, την προσπάθεια να στρέψει όλες του τις στρατιωτικές δυνάμεις εναντίον των Κούρδων ανταρτών και, πιο πρόσφατα, τη δημιουργία πολλών κρίσεων στις σχέσεις με τις κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών χωρών».