Στο γκισέ μαθαίνω ότι για κάποιο περίεργο λόγο χρωστάω 183,60€

Μια καθημερινή ιστορία γραφειοκρατικής παράνοιας, που μπορεί να συμβεί στον καθένα – αν δεν έχει ήδη συμβεί…

Πείτε το επαγγελματική διαστροφή, αλλά μ’ αρέσει να διαβάζω και να δημοσιεύω περιπέτειες πολιτών που μπλέχτηκαν στα γρανάζια της γραφειοκρατίας. Μου θυμίζουν τον άθλο του Αστερίξ που μπήκε σε ένα ψηλό κτίριο κι έπρεπε να κατορθώσει να πάρει ένα χαρτί με τη σφραγίδα του υπεύθυνου. Δεν είναι για γέλια βέβαια αυτά που κάνει το κράτος. Απολαύστε με δική σας ευθύνη την περιπέτεια του κυρίου Γιάννη Ζολώτα, όπως τη δημοσίευσε στο Facebook του…

Δεν έχω χρησιμοποιήσει ποτέ το ταμείο μου – πρώην ΤΣΜΕΔΕ (ιδιωτική ασφάλιση, αδελφός γιατρός, δεν έμπαινα παλιά στον κόπο). Αποφάσισα να φτιάξω γυαλιά και έκλεισα ραντεβού μέσω ΕΟΠΠΥ (δικαιούμαι λέει 100€ κάθε 4 χρόνια!). Φτάνω στην ώρα μου, κάνω τις μετρήσεις και δίνω το βιβλιάριο για να μάθω οτι: “δεν βρέθηκε ασφαλιστική ικανότητα για τον ασφαλισμένο”. Αποχωρώ άπραγος! Πάω την επόμενη μέρα στο ΤΣΜΕΔΕ. Παίρνω χαρτάκι αριθμό 497 (δέχονται 500 ημερησίως).

Περιμένω στωικά, Αφού έχω περάσει από τον δεύτερο, τον πρώτο τον ημιόροφο, το ισόγειο και ξανά τον πρώτο όροφο. Κανείς δε γνωρίζει να μου πει τι ακριβώς έχει συμβεί. Με στέλνουν στο πρωτόκολλο να κάνω γενικής φύσεως αίτημα με στόχο να μου εξηγήσουν εγγράφως γιατί δε λειτουργεί το βιβλιάριο μου ενώ είμαι ασφαλιστικά και ταμειακά ενήμερος! Στο γκισέ μαθαίνω ότι για κάποιο περίεργο λόγο χρωστάω 183,60€.

Τα πληρώνω τελικά και μου λένε ότι το απόγευμα θα ξεμπλοκάρει το βιβλιάριο. Ξαναπηγαίνω στην οφθαλμίατρο όπου διαπιστώνουμε για δεύτερη φορά ότι δεν έχω ασφαλιστική ικανότητα. Την επόμενη μέρα ξανά πηγαίνω στο ΤΣΜΕΔΕ, όπου για κακή μου τύχη είναι Πέμπτη. Για όσους δεν γνωρίζουν το ΤΣΜΕΔΕ, αυθαιρέτως, έχει αποφασίσει να μην είναι ανοικτό για το κοινό τις Πέμπτες. Τετραήμερο κοινώς!

Την επόμενη μέρα ξαναπηγαίνω ΤΣΜΕΔΕ. Βρίσκω στον ημιόροφο τον Προϊστάμενο την ώρα ακριβώς που εξηγεί σε κάποιον άλλον τι έχει συμβεί: Το 2011 το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΣΜΕΔΕ πήρε την παράλογη απόφαση να αυξήσει τις εισφορές σε όσους ηλίθιους που πληρώναν ακόμα. Εκτός από τις εισφορές, επέβαλαν και 10 € το μήνα υπέρ ΟΑΕΔ! Για όσους δεν γνωρίζουν ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν απολαμβάνει απολύτως κανένα προνόμιο ή ανταποδοτικότητα από τον ΟΑΕΔ (πχ. Δεν δικαιούται ταμείο ανεργίας).

Το ΤΕΕ είχε προσφύγει τότε στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η απόφαση είχε τελεσιδικήσει υπέρ της εισφοράς (!) και μετά από παλινωδίες και λόγω μνημονιακής υποχρέωσης, αποφασίστηκε η τότε νέα εισφορά να γίνει απαιτητή το πρώτο εξάμηνο του 2016. Χωρίς καμία ειδοποίηση λοιπόν, επειδή ένα ποσό που δεν ήταν στο παρελθόν απαιτητό και έγινε τώρα – που τους κάπνισε – απαιτητό, το ταμείο έκρινε ότι έπρεπε να μου κόψει την ασφαλιστική ενημερότητα και να με χρεώσει και τέλη 3,60€! Αφού όμως τα πλήρωσα και αυτά τα κερατιάτικα, γιατί δεν απέκτησα ασφαλιστική ικανότητα; Διότι ο υπάλληλος στην μηχανοργάνωσή ήτανε άρρωστος! Μου είπαν ότι σε δυο τρεις μέρες που θα επιστρέψει θα το κοιτάξει το θέμα μου.

Μετά από οργισμένες φωνές που άκουσαν και οι 6 όροφοι, ο προϊστάμενος αποφάσισε χειροκίνητα να ανοίξει την ασφαλιστική μου ικανότητα και έτσι πήγα για τρίτη φορά, ευτυχώς χωρίς ραντεβού, στην οφθαλμίατρο και αποκαταστάθηκε η αξιοπρέπεια του υποφαινόμενου. YΓ. Ο οπτικός μου με ενημέρωσε οτι μέχρι 31/1/17 ισχύει η σύμβαση που έχουν με τα ταμεία. Μετά και σύμφωνα με την επιθυμία της κυβέρνησης, τα οπτικάδικα δεν θα προεισπράτουν από εμάς τους ασφαλισμένους, αλλά θα παραδίδουν επί πιστώσει τα γυαλιά και θα τρέχουν να εισπράξουν από τα ταμεία. Επειδή αυτά όμως έχουν και στο παρελθόν αποδείξει την αφερεγγυότητά τους, οι οπτικοί αρνούνται και από 1/2/17… το χάος!

2 Φεβρουαρίου: Ταλαιπωρίας συνέχεια. Πριν μερικές μέρες κατάφερα να αποκαταστήσω την ασφαλιστική ενημερότητα (κσι την τιμή μου :). Πήρα τηλέφωνο να μάθω τη διαδικασια. Το help desk του ΙΚΑ, βγήκε ΦΑΞ. Μετά πηγα Ακαδημίας 21. Εκεί μια – και μοναδική υπαλληλος σε ολόκληρο το κτίριο – με ενημέρωσε “οτι σας έριξαν τώρα όλους στο Αχαρνών 96 μαζί μα το δημοσιο και όλους τους άλλους!” Εβρισα ευγενικά τον Τσιπρα και την κυβερνηση και αποχώρησα.

Η εικόνα στο Αχαρνών 96 …αποκαρδιωτική. Εκατονταδες άνθρωποι – ελάχιστοι υπάλληλοι. Πέρασα μπροστά και ρώτησα τη διαδικασια. Πρέπει να συμπληρώσεις αίτηση – που εχει όλα τα στοιχεια που έχουν αυτοί. Να φέρεις φωτοτυπία του ΙΒΑΝ (είχα) το χαρτί από τον γιατρό (ειχα) την αποδειξη πληρωμής από τον οπτικό (ειχα) και το βιβλιάριο υγείας… Δεν ειχα μαζι μου. Σκέφτηκα τι να το κάνουν αφού τα στοιχεια τα έχουν. Τι γελοίο κράτος που σου ζητάει τα στοιχεια που εκδίδει… Έφυγα άπραγος. Έπεται συνέχεια…

   

  Θέλεις να δημοσιευτεί η δική σου ιστορία

  Βάλε το e-mail σου και γράψε μας τη δική σου ιστορία!   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ