Στο λιοτρίβι ρέει το μέλλον της Ελλάδας

Ελαιόλαδο: Στο λιοτρίβι ρέει το μέλλον της Ελλάδας

Αυτήν την εποχή στον τόπο μου έχουμε μεγάλη γιορτή. Τη γιορτή του αγροτικού μόχθου και κρατάει βδομάδες, το μάζεμα της ελιάς. Όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι αλλά και οι «ξενιτεμένοι» μας στην Αθήνα επιστρέφουν στις ρίζες τους και αγωνίζονται να συλλέξουν τον άγιο καρπό από τα λιόδεντρα. Ευλογημένος ο ίδρωτας στο χωράφι από το ξημέρωμα. Και με τη δύση του ηλίου αμέσως στο λιοτρίβι, για να τρέξει το αρχέγονο ελληνικό αγίασμα, το λάδι.

«Στο δικό μου ελαιοτριβείο βγαίνει το καλύτερο λάδι της Ελλάδας ολάκερης»

Γεννημένος και μεγαλωμένος σ’ αυτήν την πραγματικότητα κι αφού δοκίμασα όπως τόσοι και τόσοι νέοι την τύχη μου κι έζησα στην πρωτεύουσα, επέστρεψα μόνιμα στο χωριό μου. Με την οικονομική στήριξη των γονιών μου, με δανεισμό και με κάποιο ΕΣΠΑ, κατόρθωσα πριν μερικά χρόνια ν’ ανοίξω το δικό μου λιοτρίβι. Και μπορώ σήμερα να περηφανευτώ πως στο δικό μου ελαιοτριβείο βγαίνει το καλύτερο λάδι της Ελλάδας ολάκερης.

Κάθε δειλινό κορυφώνει η γιορτή

Καθημερινά, μικρότεροι και μεγαλύτεροι ελαιοπαραγωγοί φέρνουν κατάκοποι το μόχθο τους κι εγώ και η μηχανή μου τους φτιάχνουμε το λαδάκι τους. Κάθε δειλινό κορυφώνει η γιορτή. Με μουσική, με μεζέδες, τσίπουρο και κρασί γιορτάζουμε τα δώρα της φύσης. Στο δικό μου λιοτρίβι γλεντάμε την ελιά και το λάδι.

Τα προηγούμενα χρόνια, την εποχή της ευμάρειας, οι άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από τις εργασίες της υπαίθρου

Ναι, η συγκομιδή της ελιάς είναι δύσκολη υπόθεση. Μόνο όποιος έχει μαζέψει, ξέρει τη γλύκα. Όμως, το αποτέλεσμα σε αποζημιώνει και με το παραπάνω. Όπως το βλέπω εγώ, ένας μικρομεσαίος επιχειρηματίας με ελαιοτριβείο, στην αγροτική παραγωγή είναι που βρίσκεται η διέξοδος της χώρας μας από την κρίση. Τα προηγούμενα χρόνια, την εποχή της ευμάρειας, οι άνθρωποι είχαν απομακρυνθεί από τις εργασίες της υπαίθρου. Σήμερα, όλο και περισσότεροι επιστρέφουν από τις πόλεις εδώ. Οι αγροτικές δουλειές είναι δύσκολες, αλλά στα χωράφια έχει πάντα δουλειά και μεροκάματο.

Προσκαλώ λοιπόν όλους τους νέους που δεν έχουν δουλειά και τους τρώει η ανεργία στις πόλεις να σκεφτούν, την αγροτική παραγωγή ως μια διέξοδο, ως μια ευκαιρία, έστω και προσωρινή. Κι ακόμη όσους σκέφτονται για να βρουν κάτι για να επιχειρήσουν, ας κοιτάξουν και την εναλλακτική του αγροδιατροφικού τομέα σε συνδυασμό με το εξαγωγικό εμπόριο.

Να φτάσουμε την ελληνική παραγωγή και το λάδι μας στις αγορές όλου του κόσμου

Κι όσο για το πολύτιμο λαδάκι, αυτό πιστεύω πως είναι το πραγματικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδας. Κι αν μάλιστα οργανωθούμε σε τοπικό κι εθνικό επίπεδο, τότε θα κατορθώσουμε να φτάσουμε την ελληνική παραγωγή και το λάδι μας στις αγορές όλου του κόσμου. Στα λιοτρίβια βγαίνει το μέλλον της Ελλάδας.

   

  Θέλεις να δημοσιευτεί η δική σου ιστορία

  Βάλε το e-mail σου και γράψε μας τη δική σου ιστορία!   

  ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

  Παρακαλούμε συμπληρώστε το σχόλιο σας!
  Παρακαλούμε συμπληρώστε το όνομα σας εδώ